Az oldalon történő látogatása során cookie-kat (sütiket) használunk. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom
Termékek Menü
0

Tojás, az ideális reggeli! Variációk tojás elkészítésére.

Horváthné Krisztina

Közeledik a húsvét, így a tojás, mint étel is reflektorfénybe került. Mi imádjuk a tojást, mégis gyakran elfeledkezünk róla, hogy nem csak rántotta létezik a világon :)

Íme néhány ötlet, hogyan készíthetjük el a természet eme fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban dúskáló laktató csodáját!

Tudtad ezt? Az egészségünkért is sokat teszünk, ha rendszeresen fogyasztunk tojást. Csökkenti a II-es típusú cukorbetegség kockázatát ha hetente 3-4 alkalommal fogyasztjuk, ráadásul a hangulatunkra is pozitív hatással van a benne található eszenciális aminósavaknak és B vitamin tartalmának köszönhetően. A túlsúly leküzdésében is segíthet, mivel nagyon eltelíti a gyomrot, így nem leszünk hamar éhesek és kevesebb kalóriát viszünk be a következő étkezésnél. 

 

Az alapok:

 

Omlett vagy rántotta

Rántotta, ha kevergetjük, omlett, ha nem. Tehetünk bele, alá, vagy a tetejére sonkát, szalonnát, sajtot, zöldségeket vagy bármit amit szeretnénk.

 

 

Főtt tojás

Forrástól számítva főzd 10 percig a tojásokat. Állítólag ha sót rakunk a főzővízbe, és azonnal hideg csapvíz alá rakjuk a tojásokat, ha megfőttek, könnyebben meg lehet őket pucolni.

 

Lágy tojás

Forrástól számítva 3-4 perc alatt készül el. Sokszor nehéz eltalálni a tökéletes állagot. Nem jó, ha a fehérje is folyós, de az sem jó, ha túl kemény a sárgája.

 

Tükörtojás

Ütheted paprikakarikába, hagymakarikába, paradicsomkarikába vagy valamilyen formába. Tehetsz alá sonkát vagy kolbászkarikát. Igazából könnyű egy kicsit felturbózni valami aprósággal. Kevés zsiradékon, alacsony hőfokon süsd meg, így nem pirul meg az alja, és a sárgája kellemesen lágy marad.

 

 

Buggyantott tojás

Forralj vizet egy lábasban. Egy kis tálkába üsd bele a tojást. A víz ne lobogjon, hanem éppen csak gyöngyözzön, amikor közvetlen közelről belecsúsztatod a tojást. 3 perc és készen is van. A vízbe nem kell semmi, viszont fontos, hogy ne piszkáld közben a tojást, mert szétesik. Itt is az a jó, ha a fehérje már szinte teljesen megszilárdult a sárgája viszont krémesen folyós marad.

 

 

Variációk:

 

Bundás kenyér

A felvert tojásokat fűszerezd, és forgasd bele a kenyérszeleteket. Olajozott vagy zsírozott serpenyőben süsd aranybarnára mindkét oldalát. Nagyon jó a már kicsit régebbi kenyér felhasználására.

 

Sajtos-tojásos pirítós

A kenyérszeletek közepét nyomkodd le, hogy egy kis mélyedés (medence) keletkezzen. Ebbe üss bele szeletenként egy tojást, és fűszerezd meg. Szórj a szélére reszelt sajtot, és tedd be a sütőbe. Mire a tojás kicsit megszilárdul, a kenyér is kellően ropogós lesz.

Hasonlóan el lehet készíteni rántottával is. Leginkább zsemlével vagy kis bagettel, úgy, hogy a belsejük egy részét kiszeded, és a felvert tojást az ízlés szerinti hozzávalókkal beleöntöd.

 

Tojásmuffin

A muffinban az a jó, hogy nagyon gyorsan elkészül. Ez a tojásmuffinnal sincsen másképp. Semmi gond, ha a család minden tagja mást szeretne a rántottájába. Tedd bele a muffinformába a feldarabolt hozzávalókat, és öntsd rá a felvert tojást. Kerülhet bele sonka, kolbász szalonna, paprika, paradicsom, gomba, sajt, vagy amit csak akartok, és éppen van otthon. Ha esetleg valaki a tükörtojást kívánta meg, azt is lehet muffinformába sütni. Tegyél alulra egy kis szalonnát és üsd rá a tojást. Mehetnek is a sütőbe!

 

 

Tojásos tortilla tekercs

Süss egy serpenyőben nagyobb omlettet, és egyszerűen csúsztasd rá egy tortilla lapra. Tehetsz bele még sajtot, salátát vagy valami más zöldséget. Jól néz ki, laktató, és akár útközben is el lehet fogyasztani.

 

Te hogyan szereted a tojást?

 

 

 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: húsvét recept