Betegségek ellen C vitamin!
Miért fontos ez a vitamin?
Fokozza az ellenállást a fertőzésekkel szemben, segíti a regenerálódást. Fontos antioxidáns, enyhíti az allergiát, alapvetően szükséges az izmok, inak, artériák, csontok és a bőr karbantartásához. A vas felszívódásához nagymértékben hozzájárul.
Arról, hogy mennyi C vitaminra van szükségünk, nagyon eltérő vélemények vannak.
Egy számomra elfogadható magyarázat az anyatejet veszi alapul.Az anyatejnek, még ha az anya sok c vitamint is fogyaszt, bizonyos határértéken belül ugyanannyi a C vitamintartalma. Ez nem egy kimagasló érték, körülbelül 4mg/dl. A számítások, amik ezt veszik alapul a maximális értéket 5,3 mg/testsúlykilogrammban határozzák meg. Ez egy 80 kg-os ember esetén 424 mg. Nyilván ezzel sokan vitatkoznának, de úgy gondolom, nehéz igazságot tenni az ajánlott mennyiséggel kapcsolatban. Valaki több ezer mg-ot is fogyaszt naponta.
A mesterséges vitaminoknál nem mindig egyértelmű, hogy hogyan készültek, alkalmaztak-e genetikailag módosított összetevőket, baktériumokat, milyen vivőanyagokat használnak. A felszívódásban fontos szerepe van, hogy milyen anyagokkal együtt kerül be a szervezetbe. Hiába veszünk be óriási mennyiségű c vitamint, ha a felszívódása elenyésző. A gyógyszergyártók próbálják lemásolni a természetet, keresik azokat az összetevőket, amik lehetővé teszik a minél nagyobb felszívódást.
Az tény, hogy egyszerűbb és kiszámíthatóbb megoldás a vitaminbevitelre, ha egy kapszulát kell csak bekapni. Figyeljünk azonban arra, hogy milyen terméket választunk!
Mert ez természetes!
A természetes bevitelnél is figyelni kell pár dologra. Az ételek magas hőkezelés hatására teljesen elveszítik c vitamin tartalmukat. Ez sajnos a teákra is érvényes. A leszedett gyümölcsök, zöldségek minél tovább állnak annál kevesebb a vitamintartalmuk. A távoli országokból érkezett gyümölcsöket sokszor még éretlenül szedik le, és sajnos gyakran kezelik különböző szerekkel.
Mivel érdemes akkor pótolni a C vitamint?
Szezonális gyümölcsökkel és zöldségekkel. Természetesen legjobb, ha kiskertből származnak, de a piacon is találunk megfelelő minőséget. Az is egy jó megoldás, ha biót választunk.
Egy átlagos méretű édes pirospaprikában akár 300 mg C-vitamin is lehet.
Egy kiwi körülbelül 70 Mg C vitamint Tartalmaz.
A feketeribizli, áfonya, brokkoli, savanyú káposzta, kelbimbó és a petrezselyem is magas C vitamin tartalommal rendelkeznek.
Nyilván télen sokkal nehezebb a megfelelő gyümölcsök, zöldségek beszerzése. Jó tudni, hogy a fagyasztott termékeknek is hasonló a vitamintartalma, mint friss változatuknak. Szárított bogyók formájában is bevihetjük a C-vitamin egy részét.
Magas C vitaminforrás a homoktövis bogyó, ami szárított formában is fogyasztható. 10 dkg friss növényben átlagosan több mint 600 mg C-vitamin van.
Másik nagy vitaminbomba a csipkebogyó. A friss bogyó száz grammonként 426 mg C vitamint is tartalmazhat.
A C vitamin pótlása nagyon fontos, mivel szervezetünk nem tudja elraktározni.
Nem csak a betegségek megelőzésében és leküzdésében segít, hanem a mindennapi stressz szervezetünkre gyakorolt káros hatásait is képes csökkenteni.
C vitaminra fel!